Teherautó fékdob

Teherautó fékdob

kínálatunk minden forgalomban lévő kelet és nyugati típusú tehergépjárműre kiterjed. Új és régi teherautókhoz egyaránt forgalmazunk fékdobokat.

A fékdobok feladata a a gépjárművek hatékony lassítása, megállítása. Üzemi fékberendezésekben használatos dobfék rendszer nem a legmodernebb technológia, de még mindig számos járműnél, gépjárműnél használatban van.

A fékbob felépítése

A dobfékrendszer felépítése viszonylag egyszerű.  Kívülről befelé haladva a következő alkatrészeket tartalmazza. Fékdob, fékpofák vagy dörzspofák, feszítő rugó, fékmunkahenger.

A dobfék fajtái

Működésüket tekintve a dobférendszerek többfélék lehetnek. Mechanikus, már nagyon ritkán használt, régebbi motorkerékpárokon lehet velük találkozni. Hidraulikus, itt a fékerőt folyadék közvetíti a fékmunkahenger felé, ezt a módszert inkább személyautóknál és kisteherautóknál alkalmazzák. Pneumatikus dobféket főleg tehergépjárműveknél használnak, sűrített levegő szabályozza a fékezés, a fékerőt.

A fékek működése

A fékdob együtt forog a jármű kerekével. A fékpedál lenyomásakor a megkezdődik a fékezés a fékpofák hozzányomásával a fékdobhoz. A pedálnyomás ereje egyenes arányban van a kifejtett fékerő nagyságával.

A dobfékek típusai

Többféle típust lehet megkülönböztetni a beépített fékmunkahenger tekintetében. Szimplex fékrendszer esetén egy munkahenger két dugattyúval van beépítve. Duplex dobfék esetén két fékmunkahenger egy – egy dugattyúval kerül beépítésre. Duo-duplex rendszer alkalmazása esetén két munkahenger, két-két dugattyúval kerül beszerelésre.

Alkalmazási terület

Személygépjárművek hátsó tengelyén lehet találkozni dobfék rendszerrel manapság. De a teheráru szállításban résztvevő járművek nagy többségén is megtalálható a dobfék rendszerű üzemi fékberendezés.

Előnyök és hátrányok

Mivel a dobfék úgymond zárt rendszerű a fékpofák jól védettek a külső szennyeződéstől, kopási tényezőjük alacsony. Viszont a zárt tér miatt a fékek hűtése nem túl jó így a fékhatás tekintetében elmarad a tárcsafékes szerkezettel szemben.

Teherautó fékdob kínálatunk raktárról, vagy rövid határidővel!

Keressen bennünket telefonon, (70 703 5569) emailben (intermotor025 – kukac – gmail.com), Facebook Messengeren! Adunk ajánlatot minden típusú fékdobra.

Mind a(z) 6 találat megjelenítve