Gépjárművek felkészítése a téli szezonra

Gépjárművek felkészítése a téli szezonra

A hideg időjárás nem csak az embereknek lehet kellemetlen, hanem a gépjárművünk is megérezheti az egyre hidegebb időjárást. Egy kis odafigyeléssel és néhány aprósággal megóvhatjuk autónkat a meghibásodásoktól. A gépjármű téliesítés a téli szezon egyik legfontosabb felkészülése.

Fagyálló folyadékok

téli felkészítésre fagyálló

Két csoportra oszthatjuk ezeket: –Hűtő- és ablakmosó folyadékok

Mindkét csoportnak jól kell bírnia a hideget és a fagypont alatti hőmérsékletet, de a hűtőfolyadék elhanyagolása és megfagyása kritikus károkat tehet a motorban.

A hűtőfolyadékunk fagyáspontját és minőségét fontos ellenőrizni, mert ha a hűtőfolyadék megfagyna akkor nem tudná ellátni a feladatát megfelelően és a motor túlhevülhetne a hideg időjárás ellenére is. A fagyás hatására a folyadékok térfogata megnő és nagy károkat tud okozni a motor belsejében.

A ma használt hűtőfolyadékok etilén-glikol alapúak és ebből kifolyólag magasabb a forráspontjuk és alacsonyabb a fagyáspontjuk. Mindemellett védi a fém alkatrészeket a rozsdásodástól.

A fagyálló folyadékok lehetnek G11, G12, G12+ vagy G13 szabványúak.

Minél kisebb a szám annál régebbi autóba való a fagyálló folyadék. G11-es fagyállót nem keverhetünk más szabványú fagyállóval, mert a lejátszódó kémiai folyamatok miatt sűrűbb lenne az elegy állaga.

A boltokban lehet kapni előre bekevert és higított fagyállót. Tömény fagyállót higithatjuk desztillált vízzel. Csapvizet soha ne használjunk, mert a rendszerben vízkövet képezhet.

Ha koncentrátumot higitunk 50-50 arányban akkor körülbelül -35 fokig lesz jó az elegyünk.

A latyakos téli időben többet kell mosnunk az ablakunkat ezért az ablakmosó folyadékunkat is fontos téli folyadékkal feltölteni, mert a nyári ablakmosó folyadék, ráfagyhat az autónkra és a tartályban való fagyás esetén szétrepesztheti az ablakmosó tartályunkat vagy más fontos alkatrészt is.

A téli ablakmosó folyadékok általában -20 és -40 fokosak. Egy átlag felhasználónak elég lehet a -20 fokos ablakmosó is, de ha olyan helyre készülünk kirándulni ahol hidegebb időjárási viszonyok is vannak, akkor fontos lehet használni az erősebb, alacsonyabb fagyáspontú ablakmosó folyadékot.

téli fagyálló folyadék

Akkumulátor

A hideg időben az akkumulátorunk kapacitása jelentősen csökkenhet. Egy több éve használt akkumulátor ami ősszel még jól és megbízhatóan indította autónkat az lehet, hogy a téli hidegebb időjárásban már egyáltalán nem tudja ellátni a feladatát. Télen az akkumulátor különösen nagy terhelésnek van kitéve a folyamatosan működő fűtés, folyamatosan felkapcsolt világítás és a hidegebb motor indítása miatt. Az akkumulátorunk teljesítményét tudjuk mérni erre kitalált mérőeszközökkel. Ha esetleg kevesebbet mutat a műszer, mint a megfelelő érték akkor érdemes töltőre tenni az akkumulátorunkat vagy venni egy újat, hogy ne érjen minket meglepetés. A lemerült akkumulátort indítókábel segítségével tudjuk újra működésre bírni, de azzal az akkumulátorral már ne használjuk sokat az autót, inkább vegyünk egy újat. A legtöbb helyen átveszik régi akkumulátorunkat és beszámítják.

akkumlátor

Télre fontos eszközök

Sokat jelenthet, ha van az autónkban pár apróság amivel segíthetünk magunkon vagy esetleg másokon télen. Télen hamarabb megy le a nap és sokszor van köd, ezért többet van felkapcsolva a fényszórónk. Hasznos lehet egy izzókészletet tartani az autónkban, ha az egyik izzó kiégne.

A jégoldó spray és a jégkaparó elengedhetetlen eszközök a téli időszakban. A hideg párás időben könnyen befagyhat az autónk szélvédője vagy esetleg az ajtók is. Ilyenkor egy jégoldó spray sokat segíthet a jégréteg eltávolításában. A jégoldó sprayt tartsuk magunknál és ne az autóban, mert ha az ajtó befagyna, akkor nem ér semmit, hogy a kocsiban benne van. A hó eltávolítására elég lehet egy kefe vagy egy jégkaparó is. A szélvédőn képződő jégréteget megelőzhetjük egy szélvédőtakaró használatával.

jégkaparójégoldó spray

 

Minden terméket elérhet az Intermotor webáruházán vagy üzletünkben. Keressen minket bizalommal!

Címkék: ,